∗∗ Teď, když jsme se naučili létat v povětří jako ptáci a potápět se jako ryby, zbývá už jen jediné - naučit se žít na Zemi jako lidé. ∗∗
Zdroj: https://citaty.net/autori/george-bernard-shaw/
Zdroj: https://citaty.net/temata/zeme/
Zdroj: https://citaty.net/temata/zeme/
Zdroj: https://citaty.net/temata/zeme/
George Bernard Shaw
Jak žít?
No přece nezávadně!
- nezávadně pro sebe
- nezávadně pro děti
- nezávadně pro zaměstnance
- nezávadně pro obdarované
- nezávadně pro zvířecí miláčky
- nezávadně pro naši Zemi
- Úvod
- » V kuchyni
- Zembag funkční pytel na brambory pro 10kg nebo 5kg brambor
Zembag funkční pytel na brambory pro 10kg nebo 5kg brambor

- Za puntíkem
- Související zboží2
- Zembag funkční pytel na brambory pro 10kg nebo 5kg bramborSkladem649 Kč
- ZEMBAG® je funkční designový pytel pro 5 nebo 10 kg brambor (vyberte viz velikost v produktu)
- s kmínovou silicí protiklíčivosti
- pro konzumní brambory
- nebojte se vyšší pořizovací ceny, investice se vyplatí
- prodlouží skladovatelnost brambor o měsíce
- materiál: stoprocentní jutovina, 100% bavlna, černá netkaná textilie, hliníková folie potažená polypropylenem
- rozměry pro 5 kg brambor: cca 32 x 40 cm
- rozměry pro 10 kg brambor: cca 40 x 50 cm
- produkt obsahuje 1x pytel na brambory a 2x balení s přírodní silicí z českého kmínu (2x pytlík 15 g)
- kmínový pytlík vydrží po otevření až 5 měsíců, v původním obalu až 18 měsíců
- lze dokoupit náhradní kmínovou náplň
- ekologické nezávadné voňavé skladování kdekoliv v bytě
- Zembag chrání hlízy před zelenáním a vysycháním
- ušetří spoustu peněz, nebudete jídlem plýtvat
- vyráběn v chráněné dílně Daneta
- může se stát zajímavým dárkem
- náš test - nic nevyklíčilo, brambory jsou krásně šťavnaté
- koupí Zembagu přispějete také českému výzkumu
Je to tak jednoduché
- zakoupené brambory proberte a vyřadťe ty, které jsou jakkoliv poškozené nebo nazelenalé
- do pytle nevkládejte mokré hlízy
- ze sáčku s kmínem vyjměte jeden pytlíček s kmínovou silicí
- suché brambory vložte dovnitř a nahoru položte voňavý pytlíček
- pytel utáhněte šňůrkou a je hotovo
- čerstvě sklizené, rané a nové brambory skladujte v Zembagu bez vnitřní folie a kmínových pytlíčků
Stojí za to, přečíst si víc
Znáte to určitě všichni. Chcete uvařit oběd, ale místo nedávno zakoupených svěžích brambor objevíte ve spíži zelený chuchvalec svraštělých naklíčených hlíz. Skladování brambor je totiž docela věda. Ne každý má k dispozici sklep s ideální teplotou a vlhkostí. Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní. Skladováním v lednici zabráníme sice účinně klíčení, ale ze škrobu se stávají jednoduché cukry, a brambory jsou sladké.
Při výzkumu přírodních látek na České zemědělské univerzitě v Praze se ukázalo, že některé rostlinné silice mají úžasný vliv na celkový stav brambor. Až poté se zjistilo, že podobný systém uskladnění brambor vlastně praktikovali již staří Inkové. Přidávali ke skladovaným hlízám aromatické rostliny podobné našemu kmínu. Nejenže brambory příjemně voněly, ale navíc vydržely několik měsíců ve vynikajícím stavu.
Zembag není jen obyčejný pytel! Je navržen tak, aby bylo možné skladovat brambory v podstatě kdekoliv, ať už žijete v panelovém domě, v bytě nebo máte rodinný dům, dokáže ochránit vaše brambory po dobu několika měsíců, aniž by došlo ke ztrátě jejich přirozených nutričních a chuťových vlastností.
Vnější část Zembagu je vytvořena z přírodních vláken, zejména z dobře prodyšné juty. Vnitřní část je z černé netkané textilie a speciální folie, která zabraňuje prostupu světla a úniku těkavých látek z kmínu, a navíc ji lze snadno vyměnit. Spodní část tvoří nepropustná tkanina pro případ, že by se i přes provedená opatření stala bramborová nehoda. Zásadní součástí je však malý pytlík obsahující přírodní kmínovou silici.
Stejně jako pytel Zembag, i kmínový pytlík je vyráběn v chráněné dílně Daneta.
Proč nejíst naklíčené brambory?
Brambory jsou velmi chytré. Obsahují obranné jedovaté látky vůči predátorům. Nazývají se alkaloidy zejména chakonin a solanin. Při poškození slupky, přehnojení, naklíčení nebo zelenání vytváří hlíza větší množství těchto toxických látek. Proto je lepší takto poškozené brambory nekupovat a nekonzumovat. Neměli bychom jíst ani brambory, které nemají typickou chuť, jsou hořké, palčivé, pálivé.
Zelenání brambor způsobuje chlorofyl, který je naprosto neškodný, ale zároveň s ním brambora začne tvořit solanin, protože si myslí, že se dostala na povrch půdy. Solanin má fungicidní a insekticidní účinky, proto ho brambora syntetizuje jako přirozenou ochranu před okusem.
U zdravých brambor je nejvíce solaninu obsaženo ve slupce, kterou však před vařením odstraníme a další část se vyvaří při vaření. Po oloupání bychom s vařením neměli otálet. V běžné porci je tedy zanedbatelné množství této látky, která nikoho nemůže ohrozit. Mnohem horší je to např. u rajčat, pokud nejsou zralá a u technického máku.
Protože brambory ve správné kondici obsahují spoustu prospěšných látek - např. vitamínC, minerální látky především draslík, železo a jsou nízkokalorické - není rozumné je z jídelníčku vyřadit. Vitamín C z brambor zachránil stovky námořníků před kurdějemi. Bohatá na tento vitamín je bramborovášťáva, která nemá žádnou chuť a můžeme ji přidat k ostatnímu ovoci nebo zelenině do odšťavňovače. Abychom z hlíz získali tyto vzácnosti, stačí je jen nezávadně skladovat.
Jak Zembag používat?
Brambory uskladněné v Zembagu můžete samozřejmě používat kdykoliv a jak jste zvyklí, a přidávat nové. Jeden kmínový pytlík vydrží asi 5 měsíců, to závisí hlavně na tom, kolik hlíz se v Zembagu za tu dobu vystřídá. Že potřebujete nový, poznáte jednoduše, brambory budou mít tendenci klíčit a vůně kmínu už nebude tak intenzivní. Tzv. nové brambory mají tenkou slupku a problém s klíčením u nich nenastává, takže kmínový pytlík zde není potřeba. Zelenat na světle samozřejmě budou, ale o to se Zembag postará.
Samotný kmín fungovat nebude, v pytlíčku je koncentrovaná silice získaná z kmínu destilací.
V balení je 1 kus kmínového pytlíku (1 x 15 g). Jeden pytlík je určený na skladování asi 2,5 kg brambor, pokud máte Zembag plný, použijte oba dva kmínové pytlíky.
Nové brambory
Nově sklizené brambory a nové a rané brambory vkládejte do Zembagu pouze bez vnitřní folie a bez kmínových pytlíčků do doby, než se bramborám začne tvořit slupka. Cca do srpna.
Rané a nové brambory neklíčí a neskladují se. Jsou plné vody. Nemají vyvinutou slupku a jsou díky tomu velmi náchylné k plísním a hnilobám. Kmínová silice v pytlíčku je na ně příliš silná, proto si ji uzavřete zpět do ochranného obalu a použijte, jakmile vrátíte do Zembagu folii.
Jak poznáte rané, nové nebo konzumní brambory naleznete v tomto článku Brambory - je libo rané / nové nebo konzumní?
Náš test
Vyklíčí či nevyklíčí?
Nikdo nevyklíčil. Dokonce přestaly klíčit i brambory, které byly volně v misce vedle Zembagu. Klíčky nejenom nerostly, ale navíc se zmenšovaly - usychaly. Brambory se však také scvrkávaly, ale ty v Zembagu vydržely stejné a šťavnaté.
I při zcela naplněném Zembagu nám stačil jeden kmínový pytlík. Namísto uvedených 3 měsíců vydržel 5 měsíců.
Je konec vykrajování jedovatých klíčků.
Od doby (2 roky), co Zembag používáme, jsme nevyhodili jedinou bramboru! Už nemusíme vyhazovat jídlo! Užíváme si šťavnatost, chuť je stejná, jako první den. Musíme říct, že málokterý výrobek se může pochlubit perfektní funkčností, která předčí očekávání. Zembagu se to podařilo. Máme radost!
Už naše babičky přidávaly k bramborám při vaření a pečení kmín. Kmín k nim prostě patří.
Jsme hrdí, že máme v naší zemi takové chytré hlavy a rádi je podpoříme. Pyšně budeme šířit informaci o funkčním výrobku s českým patentem dál.
Údržba
Vnitřní vak můžete jednoduše vyjmout, otřít, a celý Zembag je pak pratelný na nízkou teplotu (30 °C) ideálně v ruce.
O výrobci
Česká společnost Terpenix s.r.o. je spin-off firma České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Společnost jako taková vznikla v r. 2013, avšak naši odborníci mají dlouholeté zkušenosti v oblasti vědy a výzkumu právě díky působení na ČZU. Společnost je zaměřena na širší využití potenciálu přírodních látek z rostlin.
Od začátku nešlo o komerční úspěch, ale o pozitivní společenský nebo sociální dopad.
Katedra kvality zemědělských produktů
Vědeckovýzkumná činnost KKZP pokrývá řadu oblastí agro-potravinářské problematiky. V oblasti využití přírodních látek je výzkum zaměřen na sledování antioxidační a antimikrobiální aktivity léčivých rostlin. Kromě hodnocení kvality masa a masných výrobků je katedra vybavena pro rutinní i speciální analýzy mléka a mléčných výrobků. Výzkum je zaměřen také na mléko kozí a ovčí. Senzorická analýza zemědělských produktů se orientuje na sledování změn organoleptických vlastností rostlinných a živočišných produktů během jejich skladování a zpracování. Sledován je také vliv způsobu produkce.
Pokoukáníčko
Česká televize pořad POLOPATĚ ... klikni